Träna halkkörning på riktigt!

I Köpenhamn har den kalla vintern lockat ut folk på isarna. Köpenhamnspolisen är dock orolig: minst 16 cm tjock bör isen vara för att man ska våga sig ut på stadens sjöar, menar man, och helst borde den vara 18 cm. Även i Sverige diskuteras isens tjocklek. Lite längre norrut i landet gäller frågan dock inte om man vågar sig ut och gå eller åka skridskor på isen. Frågan är i stället hur tjock isen bör vara för att man ska köra bil på den. Och vem får köra bil på is? Måste man ha körkort? Får man endast köra där vägar är upplogade? Svaren varierar.

Längst upp i Sverige försöker man locka turister till Norrbottens skärgård och den ”vita öknen” – den frusna Bottenviken – där man kan köra både det ena och det andra, allt från skidor till snöskoter och bil. Betydligt längre söderut, i Ulricehamn, går för närvarande diskussionen het om det lämpliga i att ta ut bilen på isen. En del tycker det är trevligt att ungdomarna har något att göra, andra påpekar att det är nyttigt att få prova på riktig halkkörning. Åter andra oroar sig för att pimpelfiskarna ska bli påkörda. Att bilarna skulle kunna gå genom isen verkar inte vara det första som upptar debattörerna. Miljöfrågorna verkar inte heller ligga högt på dagordningen.

Läs mer här och här och här